Hüseyin Rahmi Gürpınar - Efsuncu Baba

READ & LISTEN to the PIECE

Güya bütün insanlık yalanı dolanı ortadan kovarak adalet ve hakikati en saygın makama geçirmek için uğraşı­yor. Maazallah böyle bir felaket gerçekleşirse hep siyasetler, ticaretler, işlemler durur. Bütün dünya altüst olur. En akıllı­larımız her gün aldanıyorlar. En akılsızlarımız her gün alda­tıyorlar. Hepimiz daima aldanıyoruz, fakat fırsat düştükçe aldatıyoruz. Bu suretle geçim dengesini biraz düzeltebiliyo­ruz… Aldanıp da aldatamayanlar… İşte aç kalan güruh bu zavallılardır.

MEET the AUTHOR

Hüseyin Rahmi Gürpınar

🇹🇷

Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir. Kitaplarında İstanbul yaşamının özel inanışları, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın erkek ilişkileri gibi konular halkın özgün konuşma biçimleri korunarak, çok defa gülünç, bazen hüzünlü olarak işlenir. Romanımıza “mahalli renk” ilk kez onunla girer. Yazarlık yaşamına 1883’te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başlar. 1896’da İkdam gazetesinde roman ve öyküleri tefrika edilirken üne kavuşur. Döneminin en çok okunan yazarı olur.

Tüm kazancı yazarlıktan gelir. Bu sayede Heybeliada’da şimdi müze olan köşkünü alır. 1908 Meşrutiyet’inden sonra Ahmet Rasim’le Boşboğaz adında bir mizah gazetesi çıkarır. İlk soruşturmaya böylelikle uğrar. Gazetesi kapanır. İkinci kez Ben Deli miyim? romanıyla mahkemelik olacak ve yine beraat edecektir. Çoğu roman olmak üzere öykü, tiyatro, makale ve eleştiri türünde altmışın üzerinde kitabı bulunmaktadır.

kaynak: www.iskultur.com.tr

🇺🇸

Hüseyin Rahmi, a unique figure in our literature, brought his era and surroundings to life in his novels and was widely loved and read by the masses from a young age. His books often explore the peculiar beliefs of Istanbul life, societal and economic inequalities, and relationships between men and women, all while preserving the authentic speech patterns of the people, presented in a humorous or sometimes melancholic manner. The concept of “local color” enters our literature for the first time through his novels. He began his writing career in 1883 at Tercüman-ı Hakikat newspaper. His novels and stories were serialized in İkdam newspaper in 1896, bringing him fame and making him the most widely read author of his time.

His income solely came from writing, allowing him to purchase a mansion on Heybeliada, now a museum. After the 1908 Constitutional Era, he collaborated with Ahmet Rasim to publish a humor newspaper called Boşboğaz, leading to his first legal investigation, resulting in the closure of the newspaper. He faced a second legal challenge with his novel “Ben Deli miyim?” but was acquitted again. Hüseyin Rahmi authored over sixty books, including novels, short stories, plays, articles, and critiques.

source: www.iskultur.com.tr