Halikarnas Balıkçısı - Mavi Sürgün
READ & LISTEN to the PIECE
Eski şairler, geçmiş mutluluk ve sevinçlerin keder içinde hatırlanmasından acı bir şey yoktur derler; ne doğrudur!
Çok tuhaftır, fakat insanın üzülme yeteneğinin bir sınırı vardır. Belki de büyük kederler, bir taraftan insanı acıtırken, bir taraftan da duygularını uyuşturuyordu, ateş bile insanı bir sınıra dek yakar, o sınırı aşan ateş -şu beyaz ateş dedikleri- artık insanı yakmaz. İnsanın üzülme yeteneğinin sınırı aşıldı mıydı, ne eklenirse eklensin artık koymuyordu, vız geliyordu.
MEET the AUTHOR
Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı)
🇹🇷
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan Balıkçı 17 Nisan 1890’da doğdu. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi’nde, ortaöğrenimini Robert Koleji’nde yaptı (1904). Oxford Üniversitesi’nde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi. İstanbul’a dönünce Resimli Ay, İnci vb. dergilerde yazılar yazdı, kapak resimleri ve süslemeler yaptı, karikatürler çizdi (1910-1925). Cumhuriyetten sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden üç yıl kalebentlikle Bodrum’a sürüldü. Cezasının son yarısını İstanbul’da çektikten sonra yeniden döndüğü Bodrum’da kaldı; Anadolu ve Akdeniz kültürünün tanınması için çalıştı, kapsamlı araştırmalar yaptı. Araştırma sonuçlarını denemeleriyle dünya okuruna sundu. Serveti Fünun, Cumhuriyet ve daha sonra Demokrat İzmir gibi dergi ve gazetelerde yazdığı yazı, hikâye ve romanlarla uluslararası bir üne ulaştı. Hedefi Yunan uygarlığının kökeninin Anadolu uygarlığı olduğu düşüncesini yaygınlaştırmaktı. Bodrum’un uluslararası düzeyde tanınmasını sağladı. Neredeyse Bodrum’la özdeşleşti; bu nedenle, Bodrum’un eski adı Halikarnassos’tan kaynaklı, “Halikarnas Balıkçısı” adıyla anıldı. 1947’de İzmir’e yerleşen Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973’te bu kentte öldü. Çok sevdiği Bodrum’a gömüldü.
kaynak: www.bilgiyayinevi.com.tr
🇺🇸
Balıkçı (the fisherman), whose real name is Cevat Şakir Kabaağaçlı, was born on April 17, 1890. He completed his primary education at Büyükada Mahalle Mektebi and his secondary education at Robert College (1904). He studied Modern History for four years at Oxford University, completing his university education there. Upon returning to Istanbul, he wrote articles in magazines like Resimli Ay, İnci, created cover images, illustrations, and drew cartoons (1910-1925). After the establishment of the Republic, he was exiled to Bodrum for three years due to an article he wrote about deserters. After serving the latter half of his sentence in Istanbul, he stayed in Bodrum upon his return; he worked towards the recognition of Anatolian and Mediterranean culture, conducting comprehensive research. He presented the results of his research to the world readers through his essays. He gained international fame with his articles, stories, and novels published in magazines and newspapers such as Servet-i Fünun, Cumhuriyet, and later Demokrat İzmir. His aim was to popularize the idea that the origin of Greek civilization lies in Anatolian civilization. He contributed to the international recognition of Bodrum. He became almost synonymous with Bodrum; hence, deriving from Bodrum’s ancient name Halicarnassus, he was known by the name “Halikarnas Balıkçısı” (The Fisherman of Halicarnassus). Halikarnas Balıkçısı, who settled in Izmir in 1947, passed away there on October 13, 1973. He was buried in Bodrum, a place he dearly loved.
source: www.bilgiyayinevi.com.tr